Ανακύκλωση τώρα.

Επίσκεψη στο Κέντρο Ανακύκλωσης ΚΑΝΑΛ της ΕΛΒΑΛ πραγματοποίησαν 36 μαθητές και  μαθήτριες του 1ου Πρότυπου Γελ  Χαλκίδας,  που συμμετέχουν στην Ομάδα Ανακύκλωσης  (Καράμπελας, Τζάνης)και τον Ομίλου Επιχειρηματικότητας (Μπούρου, Αθανασίου).

 Το ΚΑΝΑΛ αποτελεί ένα Πρότυπο Κέντρο Ανακύκλωσης, το οποίο αποδέχεται, αγοράζει και συσκευάζει μεταχειρισμένα αλουμινένια κουτιά, τα οποία προωθεί στο εργοστάσιο της Elval στα Οινόφυτα για να ανακυκλωθούν και να εισαχθούν ξανά στην παραγωγική διαδικασία, με όλα τα οφέλη που συνεπάγεται αυτό για το κοινωνικό σύνολο. Η διαδικασία της ανακύκλωσης γίνεται από την Elval με τις πιο σύγχρονες τεχνολογικές μεθόδους και με σεβασμό στο περιβάλλον. Για το σκοπό αυτό έχουν γίνει πολύ σημαντικές επενδύσεις.

Το ΚΑΝΑΛ διαθέτει ειδική αίθουσα ενημέρωσης και είναι εξοπλισμένο με οπτικοακουστικά μέσα και στελεχωμένο από ειδικό περιβαλλοντολόγο. Μέσα από το Κέντρο γίνεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού κυρίως σχολείων, αλλά και ιδιωτών, και φορέων σχετικά με την ανακύκλωση αλουμινίου.

Σε καθημερινή βάση επισκέπτονται το χώρο σχολικές τάξεις, για να ενημερωθούν για τη διαδικασία παραγωγής του αλουμινίου, την ανακύκλωσή του και τα οφέλη που προκύπτουν, καθώς και για την ορθή περιβαλλοντική συμπεριφορά. Επίσης παρακολουθούν τα πρώτα στάδια της ανακύκλωσης των κουτιών, τη διαδικασία διαλογής και συμπίεσης.

Αυτό το πρόγραμμα παρακολούθησαν οι μαθητές/τριες του σχολείου με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την ανακύκλωση αλουμινίου, καθώς και την ενίσχυση της περιβαλλοντικής δράσης τους.Ήδη στο σχολείο λειτουργεί χώρος συγκέντρωσης αλουμινίου με σκοπό την ανακύκλωση και την προώθηση στο ΚΑΝΑΛ (ανταποδοτική ανακύκλωση).Μετά την ενημέρωση,σχεδίασαν δράσεις για να βοηθήσουν την ανακύκλωση να ανθίσει, εμπνεύστηκαν, ζωγράφισαν  και εγραψαν και ποίημα. 

Συνοδοί στην διαδρομή αυτή ήταν οι καθηγητές Καράμπελας Α. και Τζάνης Γ. και η καθηγήτρια Μπούρου Ζ.

Ακολουθεί ποίημα που εμπνεύστηκε ο μαθητής Α.Σ.

Σε ‘νανε κόσμο που αδιαφορία τον κατακλύζει

Θερμοκρασία, ατμόσφαιρα, τιμές πάνε στον Θεό

Ρύπανση, πάγοι λιώνουνε, κάθε λογής κακό

Μόνιμο το στίγμα ο πλανήτης απαθανατίζει

Η κατάστασις χρήζει αντιμετώπισης σοβαρής

Δεν είναι δα δύσκολο να ανακυκλώσει ντε κανείς

Ας υπερασπιστούμε όλοι αυτόν τον ιερό σκοπό

Έστω από δαύτο να απαλύνουμε τον τόπο αυτό

Αλουμίνια, χαρτιά, γυαλιά και πλαστικά

Ας ενδιαφερθούμε όλοι μας για τ’ άξια οικολογικά

Όχι στα σκουπίδια, ανακύκλωση σωστά

Και γιγνώσκετε καλά πως ο επιμένων νικά

Βοηθείστε την ανακύκλωση να ανθίσει!